نمایش جزئیات مطلب

رژیم غذایی تاثیر بسزایی در درمان بیماری کلیوی دارد


بیماری کلیوی یکی از مشکلات رایج است که درصد چشمگیری از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. رژیم غذایی بیماران کلیوی تاثیر بسزایی در روند درمان بیماری کلیوی دارد.

رژیم غذایی تاثیر بسزایی در درمان بیماری کلیوی دارد

رژیم غذایی تاثیر بسزایی در درمان بیماری کلیوی دارد

بیماری کلیوی یکی از مشکلات رایج است که درصد چشمگیری از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. رژیم غذایی بیماران کلیوی تاثیر بسزایی در روند درمان بیماری کلیوی دارد.

به گزارش وبدا- زنجان، نکات مهم در تغذیه بیماران کلیوی، توجه به میزان سدیم، پتاسیم و فسفر دریافتی است و این میزان، نشانگر مصرف و عدم مصرف انواع مواد غذایی می‌باشد.

افرادی که در مراحل اولیه نارسایی کلیوی هستند، محدودیت‌های غذایی متفاوتی نسبت به افراد مبتلا به نارسایی کلیوی مرحله نهایی (ESRD) دارند. الگوی غذایی مناسب بیمار کلیوی به تقویت عملکرد کلیه کمک کرده و از آسیب بیشتر جلوگیری می‌کند.

توصیه می‌شود که همه افراد مبتلا به نارسایی کلیوی در مصرف مواد زیر توجه لازم داشته باشند:

کاهش مصرف پروتئین
کاهش مقدار پروتئین مصرفی می‌ تواند به کاهش بار کاری کلیه‌ ها کمک کند و از پیشرفت بیماری جلوگیری کند. بنابراین، مقدار پروتئین مصرفی برای بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی باید تحت نظر متخصص تغذیه و رژیم درمانی تنظیم شود. حذف منابع پروتئینی توصیه نمی شود؛ زیرا منجر به تحلیل بافت های عضلانی و بروز سوء تغذیه می شود.

محدودیت نمک و سدیم
یکی از مهم‌ترین موادی که باید در رژیم غذایی بیماران کلیوی به‌شدت کنترل شود، نمک است.
مصرف بیش از حد نمک باعث افزایش فشار خون شده و به‌تدریج به نفرون‌های سالم کلیه آسیب می‌رساند. مواد غذایی مانند ترشیجات، زیتون شور، چیپس، غذاهای کنسروی، انواع شورها و... حاوی مقدار زیادی سدیم هستند و مصرف آنها باید یا کاملاً قطع شود یا به حداقلِ ممکن برسد. اغلب توصیه می‌شود سدیم در رژیم غذایی بیماران کلیوی به کمتر از ۲۰۰۰ میلی گرم در روز محدود شود.

محدودیت پتاسیم
بطور کلی دریافت پتاسیم نباید بیش از ۳۰۰۰ میلی گرم در روز باشد و این میزان در نارسایی مزمن پیش از دیالیز به ۲۰۰۰-۲۵۰۰ میلی گرم در روز محدود می‌شود زیرا بالا رفتن سطح پتاسیم خون می‌تواند خطر سکته قلبی را افزایش داده و عوارض جدی ایجاد کند.

محدودیت فسفر
میزان مصرف فسفر در تغذیه بیمار کلیوی به کمتر از ۸۰۰تا۱۰۰۰ میلی گرم در روز در اکثر بیماران توصیه می شود زیرا، افزایش سطح فسفر خون می‌تواند خطر سکته‌های مغزی یا قلبی را بالا ببرد و عوارض ناشی از آن تهدیدکننده زندگی باشد.

کاهش میزان مایعات مصرفی
بسته به میزان آسیب وارد شده به کلیه‌ها و شرایط فردی، ممکن است نیاز به کاهش مقدار مصرف مایعات باشد تا از اضافه‌بار مایعات که تورم و افزایش فشار خون را در پی دارد، جلوگیری شود.

آیا حبوبات برای کلیه مضر است؟
در پاسخ به این سوال باید به وضعیت بیمار توجه کرد. از آنجایی که حبوبات فسفر و پتاسیم بسیار بالایی دارند اگر سطح این دو ماده معدنی در خون کنترل شده نباشد باید از مصرف آنها پرهیز کرد. در غیر اینصورت با محاسبه میزان پتاسیم و فسفر آنها می‌توان مقدار کمی از آنها را در رژیم غذایی جایگزاری کرد و ضرری برای کلیه ندارند.

غذاهای سرخ‌ شده و فست‌فودها
غذاهای سرخ‌ شده و فست‌ فودها نیز برای بیماران کلیوی بسیار مضر هستند. این نوع غذاها سرشار از نمک، چربی‌های ترانس و اشباع هستند. چربی‌های ترانس موجود در این غذاها، باعث افزایش التهاب در بدن و آسیب به سلول‌های سالم کلیه می‌شوند.

قندهای ساده: خطری برای بیماران کلیوی در معرض قند خون بالا
افرادی که علاوه بر بیماری کلیوی، در معرض مشکل قند خون یا دیابت هم هستند، باید مصرف مواد غذایی مانند شکر، شکلات، آبنبات، کیک، کلوچه و نوشابه‌ها، شربت و... را محدود کنند زیرا، قند خون کنترل نشده به رگ‌های خونی کوچک آسیب زده و در طولانی‌مدت باعث تخریب عروق کلیه می‌شود.

عوارض عدم رعایت رژیم غذایی در بیماران کلیوی
رژیم غذایی در بیماران کلیوی نقش حیاتی و فوق‌العاده‌ای دارد. رعایت صحیح رژیم غذایی می‌تواند از عوارض جدی جبران‌ناپذیری که ممکن است به دنبال عدم رعایت آن پیش بیاید، جلوگیری کند. ازجمله: آسیب بیشتر به کلیه‌، احتیاج به دیالیز و پیوند کلیه، افزایش اسید اوریک و خستگی مزمن